Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Το Γεροντικό Του Αγίου Όρους

 Πρόσφατα διάβασα, από τις εκδόσεις Άθως, Το Γεροντικό Του Αγίου Όρους.


  Ένα οδοιπορικό στο Άγιο Όρος, με μια σύντομη, στην αρχή, αναφορά των αγίων που το τίμησαν με την παρουσία τους και την περιγραφή ενός συστήματος διοίκησης του, άριστο, και σίγουρα διδακτικό για το πως μπορεί να λειτουργεί αρμονικά μια κοινότητα.
Οι αποκαλυπτικές  περιγραφές  υπερφυσικών γεγονότων  αναδύονται μέσα από τις σελίδες του σαν θυμίαμα. Ένα απαραίτητο ανάγνωσμα, ειδικά σε μια εποχή που το  μεταφυσικό πήρε τη θέση του υπερφυσικού και η ζωή μας γέμισε με φοβίες, προκαταλήψεις και σημάδια ερμηνευμένα από έναν άγνωστο θεό.
  Ευωδιάζει από πνευματικά παραδείγματα ταπείνωσης κι υπακοής. Και μη μου πείτε τι σχέση έχουν οι άνθρωποι εκτός μοναστηριού με αυτές τις αρετές. Αν, έστω, λίγο, προσπαθούσαμε να τις καλλιεργήσουμε νομίζω πως ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος. Η γεύση, που παίρνει κανείς από τις διηγήσεις, είναι παραδεισένια και μας θυμίζει πως υπάρχουν ακόμη αξίες κι αγάπες πέρα των καθημερινών μας ασχολιών. 
  Αν αφεθείς να σε ταξιδέψουν σε μια άλλη διάσταση, σε μια άλλη πραγματικότητα, θα βρεθείς στο δρόμο της ειρήνης με τον εαυτό σου και με τους άλλους ανθρώπους κι ίσως μέσα από αυτή την πορεία ανακαλύψεις και τον αληθινό Θεό. Το βλέμμα καθαρίζει και με παιδική ματιά ξαναβλέπει κανείς τον κόσμο, μέσα από ένα άλλο, πλέον, πρίσμα, ξαναγεννημένος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου