Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Για τον Μέγα Κωνσταντίνο

Ο Κώστας Καραστάθης αναδεικνύεται ένας έξοχος ερευνητής που η ιστορική αναζήτησή του τον οδηγεί στις "Κατηγορίες και Αλήθεια", ένα επιστημονικό σύγγραμα, για τον Μέγα Κωνσταντίνο. Διαβάζοντας το, ένοιωσα να ταξιδεύω σε μια πραγματικά δύσκολη εποχή, να ζω δίπλα σε αυτόν τον μεγάλο άνδρα, που η ιστορία τίμησε ως Μέγα και η εκκλησία ως άγιο, και που μπόρεσε να αλλάξει την ιστορία χτίζοντας μιαν αυτοκρατορία που μεγαλούργησε και έδωσε τα φώτα της σε όλο τον κόσμο. Ένας ηγέτης που επανατοποθετείται στην εκπεσούσα κοινωνία μας και μας δείχνει τον δρόμο προς τον εξαγιασμό για τη θέωση. Κατά το θεοί έσεσθαι...


Το  DAMNATIO MEMORIAE, η Καταδίκη Μνήμης, ήταν μια ατιμωτική ποινή και χειρότερη από τον θάνατο και σήμαινε καταδίκη σε λήθη, μια τιμωρία που υπήρχε όταν οι αυτοκράτορες θέλανε να σβήσουν την μνήμη κάποιων προηγούμενων αυτοκρατόρων για να μη μείνει στην ιστορία το όνομά τους. Ένοιωσα πως εμείς, ως ανάξιοι απόγονοι, αποδεχτήκαμε, όχι απλώς την λήθη της προσωπικότητάς του και του μεγάλου έργου που επιτέλεσε, αλλά και, διαιωνίσαμε κατηγορίες για έναν μέγα άγιο και ισαπόστολο.
Αυτή η σοβαρή έρευνα έρχεται σε μια εποχή που η αναρχία έχει πάρει τη θέση της δημοκρατίας, το ανήθικο τη θέση της ανάπτυξης και οι αξίες της που φτάνουν ως την καθημερινή ευμάρεια κι έχει θεό της, κατά φυσική συνέπεια, το χρήμα, θεωρώ, λοιπόν, πως αυτό το βιβλίο είναι ένα μεγάλο δώρο για την ανθρωπότητα. Σήμερα, που το πολιτικώς ορθό αγκυλώνει την σκέψη και το κακό αποδαιμονοποιείται για να γίνει καθημερινότητα, έρχεται αυτή η επιστημονική μελέτη, που δεν αποκαλύπτει απλώς την αλήθεια για τον Μέγα Κωνσταντίνο, μα αναδεικνύει έναν μοναδικό πολιτισμό, χαμένο στους αιώνες, ζηλευτό, που μια προσωπικότητα χαρισματική μπόρεσε να δημιουργήσει, κάτι που κανείς ως σήμερα δεν κατάφερε, χίλια εφτακόσια χρόνια μετά. Αμαυρώθηκε η μνήμη του από τους μικρούς της ιστορίας, όπως συνήθως γίνεται, όταν αυτοί δεν φτάνουν το μέγεθος μιας μεγάλης προσωπικότητας.
Αυτή η προσπάθεια του Κώστα Καραστάθη είναι η μνήμη της δικής μας ιστορικής ταυτότητας και που με δυσκολία, δυστυχώς, σήμερα μπορούμε μόνο να ψηλαφίσουμε ως ψήγματα ενός πολιτισμού που αργοπεθαίνει.

Πηγή εκδόσεις Άθως: http://www.stamoulis.gr/ΚΑΡΑΣΤΑΘΗΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ_au-764329.aspx


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου