Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

άνθρωποι και Ιδέες

                                        4ο Μέρος

Όταν η Μακέντα επισκεπτόταν τη Μαρία, πράγμα που γινόταν πολύ συχνά, πήγαινε κι αυτός δίπλα κι έτσι μάθαινε τα νέα της. Ήθελε να ξέρει πώς τα πάει στην αφιλόξενη τούτη πόλη, πώς τα βγάζει πέρα. Χαιρόταν που άκουγε ότι δε θέλει να γίνει σαν την ξαδέρφη της, που όλη της η έννοια ήταν να είναι με έναν άντρα που γνώρισε και αρνιόταν να πάει εσωτερική για να μην τον χάσει. Την θεωρούσε χαζή γιατί της τα έτρωγε όλα.
Άλλες φορές πάλι μάθαινε πως πάει να μάθει ελληνικά γιατί αγαπάει την Ελλάδα και θέλει να μείνει εδώ για πάντα. Ότι δεν είναι όπως άλλοι που βλέπουν την Ελλάδα σαν μια στάση προς την ελευθερία τους και ανυπομονούν να φύγουν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Την καμάρωνε που ήταν τόσο λογική και του άρεσε ο τρόπος που αντιμετώπιζε τα γεγονότα, μα και για την αγάπη που έδειχνε για την χώρα του. Όχι, η Μακέντα ήταν ένα παιδί που έκοβε το μυαλό του και σίγουρα θα ξεχώριζε.
Είχε και την Μαρία που συνεχώς την συμβούλευε πώς να δουλεύει, να φεύγει πάντα στην ώρα της, να είναι όχι τόσο γρήγορη όπως συνήθως, γιατί έτσι χάνει χρήματα, αλλά τόσο αργή όσο να μη φανεί πως τρώει τον χρόνο της. Μα και σίγουρα να μην παίρνει λιγότερα χρήματα από αυτά που δίνουν στην αγορά για μια καθαρίστρια με την ώρα.
Ο Δημήτρης δεν δούλεψε ποτέ με αυτόν τον τρόπο μα και ποτέ δεν σκέφτηκε έτσι για τις δουλειές που έκανε. Μήπως όμως έτσι θα έπρεπε κι αυτός να κινείται για να πετύχει μια καλύτερη ζωή;  Ενώ είχε την γνώση πως το μαγαζί που δούλευε δεν θα μπορούσε να του προσφέρει περισσότερα χρήματα,  ένοιωθε πως οι συμβουλές της Μαρίας είχαν κάτι παραπάνω, είχαν το δίκιο του εργάτη που ξυπνούσε μέσα του. Ήθελε κι αυτός να διεκδικήσει ό,τι του ανήκει, ήθελε επιτέλους να έχει ό,τι στερήθηκε ώς σήμερα.
Σε πολύ μικρό διάστημα η Μακέντα χάρη στον Δημήτρη βρήκε σταθερή δουλειά, να καθαρίζει δύο πολυκατοικίες και κάποια σπίτια.
Οι συμβουλές της Μαρίας είχαν γίνει το κρυφό σχολειό για την Μακέντα μα και για τον Δημήτρη, που ποτέ δεν δούλεψε προστατεύοντας τον εαυτό του ή διεκδικώντας οτιδήποτε, γιατί έτσι είχε μάθει από τους γονείς του. Τώρα ένοιωθε μια αγωνιστικότητα  να τον κερδίζει και μια ελπίδα για μια νέα ζωή που θα είχε πολλά από τα ωραία που είχε στερηθεί.
 Μέχρι και τον ύπνο του είχε χάσει από τις σκέψεις αυτές και σκεφτόταν με ποιο τρόπο θα κέρδιζε την χαμένη του ζωή.
 Είχε ξυπνήσει  μια μαχητική στάση απέναντι στα κεκτημένα του, όπως τα έλεγε. Φούσκωνε σαν παγώνι για το άνοιγμα αυτό των ματιών του μπροστά σε τόσα δικαιώματα που θα μπορούσαν να τον κάνουν άνθρωπο.
 Η Μακέντα δούλευε σε όλο και περισσότερα σπίτια, έφτασε να έχει ώς και δύο την ημέρα κι από κοντά κι η Μαρία να  συμβουλεύει πώς να κινείται σε αυτές τις δουλειές για να τους πάρει τον αέρα, και να τους δείξει πως δεν είναι καμιά χαζή, πως ξέρει τι της αναλογεί για αυτό που κάνει. Ενθουσιαζόταν κι ο Δημήτρης που έβλεπε πόσο πολύ είναι δοκιμασμένη συνταγή οι συμβουλές της Μαρίας, βλέποντας τα κέρδη της Μακέντα. Πόσα χρόνια έχασε χωρίς να διεκδικεί, πόσο ανόητος στάθηκε στη ζωή του!
 Σύντομα  το κορίτσι είχε τακτοποιηθεί  εντελώς από δουλειές, μα είχαν αρχίσει  και τα πρώτα παράπονα για τσαπατσουλιές κι αδιαφορία από φίλους που την είχε συστήσει. Κάτι που είχε αρχίσει να προσέχει κι αυτός στο δικό του σπίτι. Προσπάθησε στην αρχή να την υπερασπιστεί,  όμως όσο περνούσε ο καιρός τόσο και λιγότερο απαντούσε και μόνο έσκυβε το κεφάλι.
 Εγώ την συστήνω σε δουλειές κι αυτή κοιτάει το ρολόι για να μην την πιάσουν κορόιδο. Και να πεις πως κάνει άριστη δουλειά; Ένοιωθε πολύ άβολα μα πάλι καθησύχαζε τον εαυτό του. 
Μια μέρα ο Δημήτρης έφυγε μία ώρα νωρίτερα από την δουλειά, πράγμα που έκανε χωρίς καμιά τύψη. Χάρηκε που μπόρεσε κι αυτός να κάνει την δική του ανταρσία αφού στο κάτω-κάτω δεν αμειβόταν όπως θα’ πρεπε. Σκεφτόταν πως άλλωστε αρκετά έχει δουλέψει και το δικαιούνταν κι έτσι πήρε άδεια από μόνος του. Έφυγε καμαρωτός γιατί επιτέλους είναι αφέντης του εαυτού του και μπορεί να απαιτήσει και να διεκδικήσει ό, τι θέλει. 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου